Загражденска екопътека, еко туризъм в Родопите


Трасето на екопътеката е кръгово, с начална и крайна точка село Загражден.

Село Загражден се намира на 30 км от село Баните и къща за гости Оазис

Екопътеката е с дължина 13 км и 300 метра денивелация, изградена е през 2007 година. Отличава се с големия си брой съоръжения за преминаване на трудни участъци.

Началната точка на екопътеката е в долния край на селото и започва с голяма беседка, от която се вижда величието на планината. Край нея има множество водопади, мостчета, стълби и величествени камъни, които ще ви спрът дъха.

Тръгвайки по многобройните платформи и пътеки покрай реката, ще извървите поне километър в непрестанно слизане, качване и прекосяване на реката, когато достигнете поляните на Лъките, където има беседка 3а отдих може да починете и да съберете сили защото преходът едва започва.

След почивката ще изкатерите, почти ответните, скали над Добрин вир и серията от водопади. Няма да ви се иска да си тръгнете, но за да преминете цялата пътека ще трябва да се потрудите още.
Следва още една беседка в местността Козарника, а след нея е „Чистилището“ – тесен скален процеп,
през който ще минат само праведните!

След дълго изкачване към местността Курбана край село Две тополи, ще достигнете заслон, с уютното огнище, където може да направите заслужена почивка.

Може да изберете да се върнете обратно по екопътеката към Загражден и да се любувате по-дълго на прекрасната гледка, в която са потопени двете села, а може да спестите време или сили, до заслона се стига и с кола, но трябва някой да я е подсигурил, съответно би изпуснал величествения преход.